Κυριακή, 24 Ιουνίου 2012

Mύθοι από την Ιαπωνία-O μύθος του γατόψαρουΣτη Ιαπωνία πιστεύεται πως οι σεισμοί προκαλούνται από το namazu, ένα γατόψαρο. 

ο μύθος με λίγα λόγια... 

Ένα τεράστιο γατόψαρο που ονομάζεται namazu ξαπλώνει κουλουριασμένο στο βυθό της θάλασσας, με τα νησιά της Ιαπωνίας να βρίσκονται πάνω στη ράχη του. Ο ημίθεος daimyojin, ο οποίος προστατεύει την Ιαπωνία από τους σεισμούς, βαστάει ένα βαρύ βράχο πάνω από το κεφάλι του γατόψαρου, έτσι ώστε να το εμποδίζει να κινηθεί. Κάθε φορά που ο daimyojin αφήνει το καθήκον του για ένα λεπτό ή αφαιρείται, το namazu κινείται και η γη από πάνω του τρέμει. 


Μετά το σεισμό του Great Edo στο Τόκιο, το 1855, κυκλοφόρησαν πολλά αντιτυπα εικόνων σχετικών με το σεισμό και το γατόψαρο. Στη συγκεκριμένη εικόνα, όπως αναφέρει το Ίδρυμα Σεισμικής ΄Ερευνας στο Πανεπιστήμιου του Τόκιο, ο θεός των σεισμών Kashima Deity πιέζει το τεράσιο γατόψαρο με ένα καντάνα.. Οι άνθρωποι γύρω από τον θεό προσκυνούν και τον ευγνομονούν. Η εικόνα αυτή κυκλοφόρησε σαν φυλαχτό σε όσους φοβούνται τους σεισμούς και θέλουν να ξορκίσουν το γατόψαρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου