Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012

Ο θρύλος της μούμιας του Τιτανικού! Γ' μέρος


 Ο θρύλος της "μούμιας του Τιτανικού" πήρε κάποια στιγμή μεγάλες διαστάσεις ιδιαίτερα μέσα από το ίντερνετ.

  Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι το έκθεμα βρισκόταν στην αίθουσα 62  του Βρετανικού Μουσείου, με τον κωδικό αριθμό 22542 και τον τίτλο "Unlucky Mummy". Από την άλλη πλευρά δεν υπήρχε καμμία αναφορά για εντοπισμό σαρκοφάγου κατά την εξερεύνηση του ναυαγίου από τον Robert Ballard.
  Έτσι τον Νοέμβριο του 2006 η εφημερίδα Daily Mail απευθύνθηκε στο Βρετανικό Μουσείο και ζήτησε απαντήσεις για την υπόθεση της "μούμιας".

  Οι υπεύθυνοι παραδέχτηκαν  οτι πράγματι υπάρχει έκθεμα με τα στοιχεία αυτά και μπορεί κανείς να το επισκεφτεί ακόμη και σήμερα. Όμως, δεν πρόκειται για μούμια αλλά για το καπάκι μιας σαρκοφάγου αφού αυτό μόνο  παρελήθφει από το βρετανικό μουσείο τον Ιούλιο του 1889 ως δωρεά από την κ. Warwick Hunt. Το καπάκι προερχόταν κατα πάσα πιθανότητα  από την σαρκοφάγο κάποιας ιέρειας του Amen-Ra.

  Και τότε πώς μπορεί το 1912 να βρέθηκε στον "Τιτανικό" κι αμέσως μετά το ναυάγιο  να επέστρεψε στο μουσείο?  Στο ερώτημα αυτό, οι άνθρωποι του μουσείου είναι κατηγορηματικοί: αποκλείεται το τμήμα αυτής της σαρκοφάγου να ταξίδεψε με τον "Τιτανικό"!

  Υποστηρίζουν μάλιστα ότι από τον Ιούλιο του 1889 που το παρέλαβαν, εγκατέλειψε το μουσείο μόνο σε τρεις περιπτώσεις: κατά τη διαρκεια του Α & Β Παγκοσμίου Πολέμου για λόγους ασφαλείας και το 1990 για μια έκθεση που έγινε στην Αυστραλία.
  Συμπέρασμα? Σύμφωνα με το Βρετανικό Μουσείο αποκλείεται να ταξίδεψε η επονομαζόμενη "άτυχη μούμια", που πράγματι εκτίθεται στο μουσείο, με τον Τιτανικό!
Η παρουσία μιας μούμιας στον "Τιτανικό" η οποία έπαιξε κάποιον μοιραίο ρόλο στο ναυάγιο, είναι ένας θρύλος ( "Ο θρύλος της καταραμένης μούμιας του Τιτανικού").
  Σε μία εκδοχή του, η μούμια μπήκε στον "Τιτανικό" λαθραία από κάποιον λόρδο Canterville που έκανε εμπόριο έργων τέχνης. Ο συγκεκριμένος επιβάτης αν και δεν βρέθηκε ποτέ σε καμμία λίστα επιβατών - ζωντανών ή νεκρών του "Τιτανικού- εντούτοις εμφανίζεται συχνά σε διάφορες ιστορίες που αφορούν το ναυάγιο ως "μυστηριώδης επιβάτης που ίσως ταξίδευε με ψευδώνυμο".

  Το μουμιοποιημένο σώμα που βρισκότανε μέσα στην σαρκοφάγο ανήκε σε μια γυναίκα προφήτη που είχε γνωρίσει μεγάλη δόξα κατά την εποχή του φαραώ Amenhotep του τέταρτου, γνωστού ως Ακενατόν. Ο αιρετικός  φαραώ Ακενατόν είχε για σύζυγο του τη Νεφερτίτη και κατά μια εκδοχή ήταν πατέρας του Τουταγχαμών.  Λόγω της μεγάλης αξίας της μούμιας o καπετάνιος έδωσε εντολή να τοποθετηθεί σε μια μικρή αποθήκη πίσω ακριβώς από την γέφυρα του πλοίου.
  Πάνω ακριβώς από το κεφάλι της μούμιας υπήρχε ένα φυλαχτό που έγραφε: "Ξύπνα από  τον λήθαργο και με ένα βλέμμα σου υπερνίκησε ό,τι σε απειλεί".
 Η τακτική να βάζουν φυλαχτά και επιγραφές πάνω στις μούμιες ήταν συνηθισμένη όμως η συγκεκριμένη φράση ερμηνεύτηκε από πολλούς ως "προφητική".

  Να είχε άραγε η μούμια κάποια "ανεξήγητη" δύναμη την οποία ενεργοποίησε εναντίον του πλοίου? Ή μήπως ο πλοίαρχος Smith έκανε το μοιραίο λάθος να ανοίξει από περιέργεια την αποθήκη και να κοιτάξει την μούμια κατευθειαν στα μάτια?

  Η αγαπημένη εκδοχή όσων υποστηρίζουν αυτόν τον θρύλο είναι ότι η κλοπή της μούμιας προκάλεσε την οργή του θεού Άνουβις που ήταν ο θεός της ταρίχευσης  για τους αρχαίους Αιγυπτίους. Για να τιμωρήσει τους ιερόσυλους ο Άνουβις αποφάσισε να στείλει  ξαφνικά ενα τεράστιο παγόβουνο μπροστά από τον "Τιτανικό". Η συνέχεια - δυστυχώς - δεν αποτελεί τμήμα κάποιου θρύλου αλλά τραγική πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου