Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013

Οι «Άρχοντες» του Τρόμου - Έντγκαρ Άλλαν Πόε


| γράφει ο Μίνως-Αθανάσιος Καρυωτάκης | 

Συγγραφείς που μίλησαν με το υποσυνείδητο και άγγιξαν τους πιο καλά κρυμμένους φόβους μας. Λογοτεχνία που τολμά να περπατήσει στο σκοτάδι ή έστω στο ηδονικά επικίνδυνο ημίφως μιας πλευράς που οι περισσότεροι προτιμούν να προσπερνούν. Μέσα από αυτή τη σειρά άρθρων, θα προσπαθήσω να φέρω πιο κοντά μας συγγραφείς που συνέδεσαν το όνομά τους με τη λογοτεχνία τρόμου, να γνωρίσουμε τη ζωή τους και να κατανοήσουμε τους λόγους που το όνομά τους έμμεινε στην ιστορία. Δικαιωματικά, την αρχή σ' αυτή τη σειρά κάνει ο «δημιουργός», ουσιαστικά, αυτού του παραγνωρισμένου λογοτεχνικού είδους.

Ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε γεννήθηκε το 1809 στη Βοστώνη. Ο πατέρας του, Ντέιβιντ, εγκατέλειψε την οικογένεια του τον Ιούλιο του 1811 ενώ πέθανε πέντε μήνες αργότερα. Η μητέρα του, Ελίζαμπεθ Άρνολντ Χόπκινς, υπέφερε από φυματίωση και πέθανε επίσης το 1811. Μόλις δύο ετών και ήδη ορφανός από γονείς, ο Πόε υιοθετήθηκε από τον έμπορο καπνού Τζον Άλλαν και μεγάλωσε στην πόλη Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια. Λίγο αργότερα, η οικογένεια του πατριού του μετακομίζει για λίγα χρόνια στο Λονδίνο, όπου ο Πόε, παράλληλα με τις σπουδές του, έρχεται σε στενότερη επαφή με τη λογοτεχνία, αλλά και τον τζόγο. Το 1827 κατατάσσεται για σύντομο διάστημα στο στρατό, πιθανότατα ελπίζοντας έτσι να απαλλαγεί από τα χρέη που είχε δημιουργήσει εξαιτίας της χαρτοπαιξίας. Το Δεκέμβριο του 1835, άρχισε να εργάζεται ως συντάκτης στην εφημερίδα Southern Literary Messenger. Την ίδια περίοδο παντρεύτηκε την μόλις δεκατριών ετών εξαδέλφη του (στο πιστοποιητικό του γάμου τους, αναφερόταν ψευδώς πως ήταν είκοσι ενός ετών), μια σχέση που έμελλε να διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό τον χαρακτήρα του. Μετά από κάποια χρόνια, η γυναίκα του θα παρουσιάσει τα πρώτα συμπτώματα της φυματίωσης, γεγονός που συντάραξε τον Πόε που αναζήτησε παρηγοριά στο ποτό. Μετά τον θάνατο της γυναίκας του η ζωή του Πόε πήρε οριστικά την κάτω βόλτα. Ένας αποτυχημένος αρραβώνας, μια απόπειρα αυτοκτονίας και τελικά ο μυστηριώδης θάνατός του το 1849, που εικάζεται ότι οφειλόταν στον αλκοολισμό - αν και δεν υπάρχει επίσημη εκδοχή.

Για να διαβάσετε τη συνέχεια του άρθρου επισκεφτήτε τον ιστότοπο του ηλεκτρονικού λογοτεχνικού περιοδικού "Βιβλιοδείκτης" :http://vivliodeiktis.blogspot.gr/2013/02/blog-post_22.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου