Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013

Οι «Άρχοντες» του τρόμου - Άρθουρ Μάχεν

 γράφει ο Μίνως-Αθανάσιος Καρυωτάκης | 

Μύστης, ηθοποιός, μια αινιγματική προσωπικότητα που καταπιάστηκε με ουκ ολίγα επαγγέλματα μέχρι τελικά να βρει καταφύγιο στη λογοτεχνία του τρόμου. Γιατί αυτός ο αλλόκοτος χαρακτήρας έμεινε στην ιστορία και χαρακτηρίστηκε ακόμα και από τον σύγχρονό μας Στίβεν Κίνγκ ως «ίσως ο καλύτερος δημιουργός τρόμου στην Αγγλική λογοτεχνία»;

Ο Άρθουρ Μάχεν γεννήθηκε στις 3 Μάιου 1863 στην Ουαλία, σε μια περιοχή της οποίας τα υπέροχα τοπία έμελλε να τον επηρεάσουν βαθιά. Στα έργα του υπάρχουν συχνά έντονες, γλαφυρές και ζωηρές περιγραφές βουκολικών τοπίων. Στην τρυφερή ηλικία των έντεκα, ο Μάχεν μπαίνει στο Καθολικό σχολείο του Χέρεφορντ απ’ όπου λαμβάνει την αποκαλούμενη «κλασσική παιδεία». Οι οικονομικές δυσκολίες όμως θα τον οδηγήσουν εκτός πανεπιστημίου και στο Λονδίνο όπου δίνει κατατακτήριες εξετάσεις για να μπει σε άλλο πανεπιστημιακό ίδρυμα, όμως αποτυγχάνει και αναγκάζεται να δουλέψει περιστασιακά ως δάσκαλος, δημοσιογράφος και υπάλληλος σε εκδοτικό οίκο.

Το 1887 ο πατέρας του πεθαίνει και ο Άρθουρ παντρεύεται την Αμέλια Χόγκ, μια γυναίκα που είχε σχέσεις με τους μποέμικους λογοτεχνικούς κύκλους στο Λονδίνο. Έτσι, γύρω στο 1890 ξεκινά να δημοσιεύει διηγήματα σε λογοτεχνικά περιοδικά. Εδώ, θα πρέπει να σημειωθεί η προσχώρησή του στο Ερμητικό Τάγμα της Χρυσής Αυγής (Golden Dawn) και την επαφή του με παγανιστικά στοιχεία, αλλά και με το δημιουργό του σατανισμού τον Άλιστερ Κρόουλι. Η οικονομική ανέχεια βέβαια παρά την ενασχόληση του αυτή δεν παύει να υπάρχει. Ειδικότερα, μετά το θάνατο της γυναίκας του από καρκίνο το 1899 για οικονομικούς λόγους ο συγγραφέας στρέφεται στην υποκριτική τέχνη. Έπειτα, θα ξεσπάσει ο Ά Παγκόσμιος πόλεμος, θα δουλέψει ως δημοσιογράφος και περίπου είκοσι χρόνια πριν πεθάνει εγκαταλείπει λόγω οικονομικής ανέχειας το Λονδίνο. Οι οικονομικές δυσκολίες σταμάτησαν μόλις το 1943. Έτσι τα τελευταία χρόνια της ζωής του έζησε με σχετική άνεση. Ο Άρθουρ Μάχεν απεβίωσε στις 15 Δεκεμβρίου του 1947. 

Μπορεί στην Ελλάδα ο συγκεκριμένος συγγραφέας να μην είναι ευρύτερα γνωστός, αλλά σ' εκείνον η Ελλάδα μόνο άγνωστη δεν ήταν, αφού σε κάποια έργα του το ελληνικό στοιχείο είναι έντονο. Το πρώτο του συγγραφικό εγχείρημα είναι το ποίημα «Ελευσίνια» που σχετίζεται με τα Ελευσίνια Μυστήρια. Η εισχώρησή του στο Ερμητικό Τάγμα της Χρυσής Αυγής τον επηρεάζει φοβερά με αποτέλεσμα να εκδώσει το 1894 την γνωστότερη ιστορία του, «Ο Μέγας Θεός Παν». Τα παγανιστικά στοιχεία, οι έντονες περιγραφές, το άγνωστο, ο έμφυτος τρόμος για το αρχέγονο στοιχείο και οι βουκολικές περιγραφές συνθέτουν ένα εξαιρετικό έργο που τον κατατάσσει στο Πάνθεον της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Άλλα σπουδαία έργα του είναι: «Η λαμπερή Πυραμίδα», «Η Νουβέλα της Άσπρης Σκόνης», «Η Μεγάλη επιστροφή», «Ο Τρόμος», «Οι Τοξότες» και άλλα. Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι ο Μάχεν είναι υπεύθυνος και για τη διαιώνιση του θρύλου των Αγγέλων του Μόνς, μιας ομάδας αγγέλων που βοήθησε τους Άγγλους στη μάχη του Μόνς στον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Αυτός ο περίεργος μύστης ήταν ο πρώτος συγγραφέας που κατάφερε να δημιουργήσει έντονο τρόμο εμπλέκοντας περίτεχνα τους θρύλους, τις αρχαίες Θεότητες, τα αρχέγονα στοιχειά με τον παγανισμό. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους διδάσκαλους του είδους, άσκησε βαθύτατη επιρροή στον Λάβκραφτ και νομίζω πως είναι εκείνος ο συγγραφέας που έχει καταφέρει να με τρομάξει περισσότερο απ’ όλους. Δυστυχώς, δεν μπορώ να προσδιορίσω το λόγο. Ίσως, ο ανείπωτος τρόμος που προκαλεί να οφείλεται στη μοναδικότητα των έργων του. 

Στο τρίτο άρθρο της σειράς θα ασχοληθούμε με τον γνωστότερο ίσως συγγραφέα τρόμου, τον Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ, τον δημιουργό της μυθολογίας Κθούλου.
Πηγή: http://vivliodeiktis.blogspot.gr/2013/03/blog-post_8.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου