Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013

H Πουπού και η Καρλότα


Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς
Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια
Εκδότης: Ελληνικά Γράμματα


Σύντομη περίληψη
H Πουπού η πονηρή αλεπού προσπαθεί να πείσει την Καρλότα την τσαχπίνα άσπρη κότα να βγει από το κοτέτσι για να την κάνει γιουβέτσι. Και τι δε σκαρφίζεται για να την πείσει ότι την αγαπάει ειλικρινά και θέλει το καλό της!

Της χαρίζει κορδελίτσες, γαριδάκια, πίτουρα και λουλουδάκια, της ψιθυρίζει λογάκια μελιστάλακτα πολλά και γλυκά μουρμουρητά, της υπόσχεται ότι θα την έχει όπα όπα, ώσπου μια μέρα πείθει την όμορφη Καρλότα να την ακολουθήσει στη φωλιά της. Την οδηγεί στην κουζίνα και της λέει ένα μεγάλο ψέμα: ότι η κατσαρόλα είναι πισίνα. Θα πιστέψει η Καρλότα και αυτό το ψέμα; Θα κάνει βουτιά στην κατσαρόλα;
        
       Το βιβλίο αυτό είναι μια υπέροχη ιστορία που αναδεικνύει με γλαφυρό τρόπο τους διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορεί να μας παραπλανήσει ο εκάστοτε επιτήδειος! Η αλεπού θέλει να φάει οπωσδήποτε την κότα, Καρλότα, και κατά τη διάρκεια της ημέρας την προσεγγίζει με διάφορα γλυκόλογα, αλλά και πράξεις αγάπης. Αρχικά η κότα δεν πείθεται, αλλά τελικά ερωτεύεται κατά κάποιον τρόπο την Πουπού και έτσι οδηγείται στην κατσαρόλα!
       Νομίζω πως το παραμύθι αυτό του Τριβιζά έχει δημιουργηθεί έντεχνα, είναι ευανάγνωστο και ευχάριστο. Με τον γνωστό του τρόπο καταπιάνεται με θέματα που δύσκολα μπορείς να θίξεις σ’ένα παιδικό βιβλίο. Εδώ καταπιάνεται κυρίως με τη μοναξιά, το ψέμα και την εξαπάτηση.
       Μπορείτε να το ξεφυλλίσετε διαδυκτιακά και να ακούσετε παράλληλα την αφήγηση του Νίκου Κουρή εδώ: http://www.mikrosanagnostis.gr/library/pageflip6/Default.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου