Παρασκευή, 5 Απριλίου 2013

Οι «Άρχοντες» του τρόμου - Στίβεν Κίνγκ

γράφει ο Μίνως-Αθανάσιος Καρυωτάκης |

Ένας άνθρωπος αλλόκοτος όπως άλλωστε και τα έργα του. Ένας άνθρωπος που κατάφερε να δημιουργήσει πάμπολλες τρομαχτικές ιστορίες. Αλήθεια, τι σχέση έχουν τα ναρκωτικά, ο αλκοολισμός, ένας πιστολέρο με το όνομα Ρόλαντ, μερικοί εξωγήινοι και διάφορα άλλα τρομαχτικά τέρατα; Μα φυσικά, όλα τα παραπάνω είναι κομμάτια της ζωής ενός πολύπλοκου παζλ που αν ενωθούν σχηματίζουν τον βίο και την πολιτεία του Στίβεν Έντγουιν Κινγκ.

Ο Στίβεν Κινγκ γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1947 στο Πόρτλαντ της πολιτείας Μέιν των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένεια το 1949 όταν ο Κινγκ ήταν μόλις δύο χρονών. Έκτοτε θα υπομείνει την ανέχεια και την φτώχεια, καθώς η μητέρα του δυσκολευόταν να τους εξασφαλίσει τα προς το ζην. Το 1966 θα μπει στο πανεπιστήμιο του Μέιν, όπου θα σπουδάσει μέχρι το 1970 Αγγλική φιλολογία. Εκεί, θα γνωρίσει και την γυναίκα του με την οποία θα παντρευτεί ένα χρόνο αφότου αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο. Την ίδια χρονιά θα αποκτήσουν και την κόρη τους. 

Ο Κινγκ θα ξεκινήσει να εργάζεται στο Χάμπτον του Μέιν ως καθηγητής Αγγλικών. Το πενιχρό εισόδημα που εξασφάλιζε θα τον οδηγήσει να δουλεύει και το βράδυ σε μαγαζιά με πλυντήρια. Ο περιορισμένος του χρόνος του επιτρέπει να γράφει μονάχα μικρά διηγήματα. Βεβαίως ήδη πριν από την επιτυχία του γράφει πολλά μυθιστορήματα, τα οποία θα καταφέρει αργότερα να τα εκδώσει με το ψευδώνυμο Ρίτσαρντ Μπάχμαν. 

Σημείο κλειδί στη πολυτάραχη ζωή του συγγραφέα είναι η εξάρτηση από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, από τα οποία όμως θα καταφέρει να απεξαρτηθεί στις αρχές της δεκαετίας του '90. Το 1992 θα ιδρύσει και μια μουσική μπάντα που αποτελούταν αποκλειστικά από συγγραφείς με το όνομα «Rock Bottom Remainders». Τέλος, αξίζει να αναφερθούν τόσο τα προβλήματα που αντιμετώπισε με θαυμαστές, όπως η διάρρηξη του σπιτιού του από τον Έρικ Κίν, όσο και το σοβαρό αυτοκινητιστικό δυστύχημα που είχε στις 19 Ιουνίου 1999 όπου ο οδηγός Μπράιαν Σμιθ θα τον χτυπήσει κατά λάθος και θα μείνει για τρεις εβδομάδες κλινήρης. Το περιστατικό αυτό συντάραξε τον Κινγκ και αναφέρεται και σε διάφορα έργα του. 

Ο Στίβεν Κινγκ έχει να επιδείξει σημαντικό λογοτεχνικό έργο και είναι ένας από τους συγγραφείς που κατάφερε στη διάρκεια της καριέρας του να δημιουργήσει έριδες μεταξύ κοινού και κριτικών. Έχει γράψει έργα που ανάγονται καθαρά στον χώρο της φαντασίας και του τρόμου, αλλά και ιστορίες που έχουν άμεση σχέση με την καθημερινότητα. Μέσα όμως από την καθημερινότητα, από τον πραγματικό κόσμο αναδεικνύεται σε όλο του το μεγαλείο ένας πρωτόγνωρος τρόμος που καθηλώνει τον αναγνώστη και οδηγεί τους κεντρικούς ήρωες σε αλλόκοτα, υπερφυσικά μονοπάτια. Υπάρχουν βέβαια και ορισμένες νουβέλες όπως το «Το πτώμα» που έχουν ελάχιστα ψήγματα υπερφυσικού τρόμου. 

Με το μυθιστόρημα «Κάρι» ουσιαστικά ο Κινγκ θα γνωρίσει τη συγγραφική καταξίωση. Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε μετά από παρότρυνση της γυναίκας του, αφού ο ίδιος το είχε πετάξει σ’έναν σκουπιδοτενεκέ. Με το ψευδώνυμο Ρίτσαρντ Μπάχμαν ο Κινγκ δημοσίευε ως τώρα έξι μυθιστορήματα, ενώ μια φορά χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο Τζον Σουΐθεν για την δημοσίευση της ιστορίας μικρού μήκους «Το πέμπτο τέταρτο». Θα συνεργαστεί και με εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Πίτερ Στράουμπ και πολλά από τα έργα του θα γίνουν ταινίες. Επιπλέον, θα πρέπει να αναφερθεί και η επταλογία του «Μαύρου Πύργου», η ιστορία του πιστολέρο Ρόλαντ Ντεσέιν από τη Γαλαάδ που αναζητεί την αρχή των κόσμων, τον τρομερό Μαύρο Πύργο. Τέλος, ο Κινγκ έχει κερδίσει αμέτρητα βραβεία - μεταξύ άλλων το Διεθνές Βραβείο Φαντασίας, το βραβείο Bram Stoker, ενώ το 2003 τιμήθηκε με το National Book Award to American Letters, παρά την αντίθεσή πολλών κριτικών που δημοσίευσαν μια πύρινη ανακοίνωση κατά της επιλογής αυτής. 

Ο Στίβεν Έντγουιν Κινγκ εξακολουθεί να ζει μέχρι και σήμερα στο Μέιν των Η.Π.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου