Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2013

Συνέντευξή μου στο Λογοτεχνικό Ταξίδι

[Συνέντευξη  στον Χάρη Γαντζούδη]  
"Πιστεύω πως όσο υπάρχουν όνειρα υπάρχει ακόμα ελπίδα για κάτι καλό, ευχάριστο και αισιόδοξο. Στο χέρι μας είναι".

Μίνως- Αθανάσιος ΚαρυωτάκηςΤο Λογοτεχνικό Ταξίδι υποδέχεται τον νεαρό συγγραφέα Μ. Α. Καρυωτάκη και συνομιλεί μαζί του για τη ζωή και το έργο του. 


Κύριε Καρυωτάκη σας καλωσορίζω στο Λογοτεχνικό Ταξίδι.

Καλώς σας βρήκα και σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκλησή σας.

Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή; Τι θέλετε να πείτε μέσα από τις ιστορίες σας;

Το ερώτημά σας είναι αρκετά δύσκολο να απαντηθεί γιατί πολύ απλά πιστεύω ότι η συγγραφή με επέλεξε κατά κάποιον τρόπο! Δεν ξέρω γιατί, αλλά δεν μπορώ να μην γράφω. Όταν γράφω βιώνω κάθε φορά πρωτόγνωρα συναισθήματα και κυρίως ευχαρίστηση. Τώρα, όσον αφορά τις ιστορίες που γράφω, κινούνται κυρίως στο χώρο του Φανταστικού και δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο στόχο. Απλά, θέλω οι ιστορίες μου να προβληματίσουν τον αναγνώστη.

Το πρώτο σας μυθιστόρημα «Μια σειρά από τρομαχτικά γεγονότα» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Σαΐτα και κινείτε στο χώρο του μεταφυσικού. Μιλήστε μας για αυτό το έργο σας.

Το «Μια σειρά από τρομαχτικά γεγονότα» είναι ένα ιδιαίτερο έργο καθώς αφηγείται την αληθινή ιστορία ενός Άγγλου δημοσιογράφου, του Άρθουρ Μόρτιμερ, που μεταβαίνει στην Τρανσυλβανία με σκοπό να ερευνήσει την εξαφάνιση ενός φοιτητή ομοεθνή του και τελικά μπλέκεται σ’ένα κουβάρι από τρομαχτικά γεγονότα. Το έργο αυτό όντως κινείται στον χώρο του μεταφυσικού εφόσον ο κεντρικός ήρωας έρχεται αντιμέτωπος με διάφορα στοιχειά. Ωστόσο, ο απώτερος στόχος του βιβλίου είναι να φανερώσει αυτό το αλλόκοτο ταξίδι που καθόρισε εν τέλει τη ζωή του άτυχου αυτού ανθρώπου.

Στις 5 Απριλίου παρουσιάσατε το βιβλίο σας στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης. Ποια τα μηνύματα που εισπράξατε από το κοινό;

Τα μηνύματα που εισέπραξα από το κοινό ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά. Γνώρισα ανθρώπους, και κυρίως νέα παιδιά, που αγαπάνε το βιβλίο και ενδιαφέρονται για τη λογοτεχνία. Τα λόγια τους, αλλά και η ζέση με την οποία ήρθαν στις παρουσιάσεις μου δίνει δύναμη να συνεχίσω.

Επιλέξατε έναν εναλλακτικό τρόπο έκδοσης του βιβλίου σας. Πόσο δύσκολο είναι για έναν νέο δημιουργό να μπει στο χώρο των παραδοσιακών εκδόσεων και ποιες δυσκολίες έχετε συναντήσει εσείς;

Η κατάσταση δυστυχώς είναι πάρα πολύ δύσκολη. Οι εκδοτικοί οίκοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να στηρίξουν νέους ανθρώπους. Υπάρχει εκμετάλλευση, εξαπάτηση και κυρίως μια απαξίωση της λογοτεχνίας. Τα εμπόδια ήταν και είναι ακόμα πολλά, αλλά υπάρχουν για να τα υπερπηδάμε!

Ζούμε μια δύσκολη περίοδο. Είστε αισιόδοξος για το μέλλον και ναι από πού αντλείτε αυτή την αισιοδοξία;

Πιστεύω πως όσο υπάρχουν όνειρα υπάρχει ακόμα ελπίδα για κάτι καλό, ευχάριστο και αισιόδοξο. Στο χέρι μας είναι.

Στον πέμπτο πανελλήνιο διαγωνισμό παραμυθιού που είχε διοργανωθεί από το περιοδικό Kids Fan, κερδίσατε το πρώτο βραβείο. Αυτή η διάκριση σας έδωσε δύναμη να συνεχίσετε;

Χαίρομαι που μου κάνετε αυτή την ερώτηση γιατί μου δίνετε η ευκαιρία να πω ότι δεν ξέρω κατά πόσο ήμουνα ο πρώτος νικητής, καθώς οι πρώτοι εννιά έπαιρναν βραβείο. Την ακριβή μου θέση δεν τη γνωρίζω μέχρι σήμερα, επειδή οι διοργανωτές δεν απάντησαν ποτέ στα μηνύματά μου. Ό,τι έμαθα, το έμαθα από το σχολείο στην περιφέρεια όπου φοιτούσα. Πράγματι, η συγκεκριμένη διάκριση με έκανε να σκεφτώ ότι εφόσον μου αρέσει το γράψιμο και αρέσει και στον κόσμο γιατί να μην αφοσιωθώ σ’ αυτό;

 Αυτή την περίοδο ετοιμάζετε κάτι καινούργιο;

Πάντοτε ετοιμάζω κάτι καινούργιο! Εφόσον τελειώσω την εξεταστική στο πανεπιστήμιο θα ασχοληθώ εντατικότερα με την ολοκλήρωση του νέου μου βιβλίου, που αφηγείται την ρομαντική ιστορία ενός πολέμαρχου που αναζητά την αθανασία.

 Πως περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας;

Στον ελεύθερό μου χρόνο μαθαίνω αλλόκοτες ξένες γλώσσες, γράφω άρθρα, διαβάζω πολύ λογοτεχνία και γράφω εντατικά.

 Κλείνοντας θα ήθελα να προτείνετε στους αναγνώστες μας το αγαπημένο σας βιβλίο.

Νομίζω πως είναι  ο Χάρι Πότερ.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Εγώ σας ευχαριστώ για την ενδιαφέρουσα συζήτηση και σας εύχομαι κάθε επιτυχία.


Βιογραφικό 

     Ο Μίνως-Αθανάσιος Καρυωτάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1994. Το μυθιστόρημα: «Μια σειρά από τρομαχτικά γεγονότα» είναι η πρώτη του μεγαλόπνοη συγγραφική προσπάθεια και μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν από τον ιστοχώρο των Εκδόσεων Σαΐτα: http://www.saitapublications.gr/2012/12/ebook.13.html. Παράλληλα, διαθέτει και το ιστολόγιο: « Χίλιες και μία ιστορίες» (http://minosathkar.blogspot.gr/). Τέλος, έχει συμμετάσχει και στο συλλογικό ebook: «Tweet_Stories - Λογοτεχνία σε 140 χαρακτήρες» όπως και στο συλλογικό ebook  των Εκδόσεων Σαΐτα: «Το ταξίδι ενός χαρτονομίσματος».

Πηγή: http://logotaxidi.blogspot.gr/2013/07/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου