Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2013

Ο ύπνος των αγαλμάτων-βιβλιοεντύπωση

Ένα μεταφυσικό θρίλερ, ένα σημειολογικό μυθιστόρημα

Συγγραφέας: Νίκος Διακογιάννης

Καλέντης, 2011
269 σελ.
ISBN 978-960-219-240-5, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 15,00


Περιγραφή οπισθόφυλλου:

"Τότε είδα ν' αποσπάται από την ομάδα ένας πελώριος Κούρος με το αρχαϊκό του μειδίαμα κάπως εντονότερο, έτοιμος να δείξει την οδοντοστοιχία του. Βγήκε μπροστά από τον αιωρούμενο σωρό κι άρχισε σταδιακά να αποσυντίθεται, να λιώνει σαν φτιαγμένος από κερί ή υλικό ακόμη πιο μαλακό κι ευαίσθητο στην υψηλή θερμοκρασία. Μα τι λέω! Εδώ τα αντικείμενα τήκονταν στις πολικές θερμοκρασίες! Δεν ήξερα αν έπρεπε να φωνάξω..."

Τι σημαίνουν οι καταστροφές έργων τέχνης που σημειώνονται στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης
και στο Λούβρο; Γιατί καταστράφηκε ο Δαβίδ του Μιχαήλ Αγγέλου στη Φλωρεντία και η Γοργόνα στην Κοπεγχάγη; Πρόκειται για νέους τρόπους που η τρομοκρατία χρησιμοποιεί ώστε να σπείρει τον πανικό ή μήπως απέτυχε το πείραμα cern στα γαλλοελβετικά σύνορα; Πόσο ορθή είναι η άποψη ότι κάποιοι εναντιώνονται στις θρησκείες των λαών μόνο και μόνο για να χρίσουν έναν παγκόσμιο δικτάτορα; Και τι ρόλο παίζουν οι μυστικές εταιρίες; Τελικά, πόσο αληθής είναι η άποψη πως ο ίδιος ο πλανήτης, ως αυτοκυβερνώμενος οργανισμός, θέλει ν' απαλλαγεί από το ανθρώπινο είδος;

Το βιβλίο του Νίκου Διακογιάννη "Ο ύπνος των αγαλμάτων" είναι ένα μεταφυσικό θρίλερ, ένα σημειολογικό μυθιστόρημα όπου η αληθοφάνεια των στοιχείων καθιστά την ιστορία πειστική. Ο αναγνώστης ακροβατεί στην κόψη του χρόνου, ενός χρόνου εύπλαστου που κάνει τα σύνορα μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου να είναι πλέον δυσδιάκριτα...

Μόλις πριν από μερικές μέρες διάβασα το συγκεκριμένο βιβλίο και θέλησα να μοιραστώ μαζί σας τις εντυπώσεις μου. Η ιστορία που αφηγείται είναι πρωτότυπη, καθώς μια μέρα λαμβάνουν χώρα παγκοσμίως αλλόκοτες καταστροφές αγαλμάτων. Αυτό όμως είναι μονάχα το πρώτο σημάδι που προμηνύει την επερχόμενη καταστροφή για το ανθρώπινο γένος.Ύστερα, θα εμφανιστεί μια αρρώστια που κοιμίζει όποιον νοσήσει και τον μετατρέπει κατά κάποιον τρόπο σε άγαλμα. Η νόσος θα πάρει το όνομα "ο ύπνος των αγαλμάτων". Θα καταφέρει άραγε η ανθρωπότητα να βρει την άκρη του νήματος και να σωθεί;

Το εντυπωσιακό στο βιβλίο είναι ότι ο συγγραφέας αφηγείται παράλληλα πολλές ιστορίες και φανερώνει τον παγκόσμιο αντίκτυπο που έχουν τα καταστροφικά γεγονότα άλλοτε γράφοντας σε chat rooms, ως απλός πολίτης, ως δημοσιογράφος και γενικότερα φορώντας πολλά διαφορετικά κουστούμια χρησιμοποιώντας τόσο την τριτοπρόσωπη αφήγηση όσο και το α’ ενικό πρόσωπο. 

Οι έντονες σκηνές από την αρχή του έργου καθηλώνουν τον αναγνώστη και του φανερώνουν ανάγλυφα  εικόνες που ίσως να μην είναι τελικά τόσο αλλότριες με την πραγματικότητα. Η περίτεχνη σημειολογία σε ποικίλες στιγμές εντείνει την αγωνιά και πυροδοτεί έντονα το συναίσθημα του φόβου. 

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω πως το συγκεκριμένο θρίλερ είναι καλογραμμένο, περνάει εξαιρετικά μηνύματα, ενώ η επιλογή να αρχίζει το κάθε κεφάλαιο μ’ένα απόφθεγμα μου φάνηκε υπέροχη. Το μοναδικό αρνητικό που μπορώ να σκεφτώ για τον «ύπνο των αγαλμάτων» είναι το εξώφυλλο, το οποίο το θεωρώ απλά κακή επιλογή. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα έργο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα αντίστοιχα ξενόφερτα.


Καλή σας ανάγνωση!


Υ.Γ Μόλις κυκλοφόρησε και το νέο βιβλίο του κ. Διακογιάννη. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το ιστολόγιο του συγγραφέα: http://tera-amou.pblogs.gr/

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα. Σήμερα είδα την ανάρτησή σου για την οποία και σε ευχαριστώ. Είναι ιδιαίτερης βαρύτητας, επειδή είναι ίσως η πρώτη που γίνεται από συγγραφέα που διαβάζει λογοτεχνία του Φανταστικού και γράφει υπηρετώντας το είδος. Το βιβλίο κυνηγήθηκε, μα φάινεται πως κάνει το δικό του, σιγανό ταξίδι ανάμεσα στους αναγνώστες. Και πάλι σε ευχαριστώ. Ο Θεός να σε έχει καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν χρειάζεται να με ευχαριστείτε γιατί το βιβλίο σας ήταν πάρα πολύ καλό! Όσον αφορά το σχόλιο για το εξώφυλλο, ήθελα να διευκρινίσω ότι το θεωρώ κακό, γιατί πιστεύω πως δεν εξιτάρει τόσο τον αναγνώστη όσο θα έπρεπε. Εύχομαι να πάει καλά και το καινούργιο σας βιβλίο :)

      Διαγραφή