Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2014

Σκάνδαλο με την Biblionet


Ο χειριστής του πληροφοριακού συστήματος του site το κλείδωσε και το παρέδωσε στον Οργανισμό. Έχουν κλαπεί ή χαθεί αρχεία; Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών έχουν τον λόγο

Ηλεκτρονικό έγκλημα ή πλιάτσικο; To πρωτοφανές που συμβαίνει με την Biblionet επιβεβαιώνει ότι ορισμένοι έσπευσαν να επωφεληθούν από το κενό που δημιουργήθηκε με την κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και να εκμεταλλευτούν την πολύτιμη ηλεκτρονική βάση δεδομένων της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής.

Ο χειριστής του πληροφοριακού συστήματος της Biblionet, Σπύρος Ζαχαράκης, αφού το κλείδωσε έσπευσε να το περάσει στον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Εργων και Λόγου, όπου και προσελήφθη. Οχι τυχαία η Biblionet είναι πολύφερνη νύφη: ήδη από τον Ιανουάριο το 2013 ο ΟΣΔΕΛ ζητούσε από τον τότε αν. υπουργό Κώστα Τζαβάρα να την αναλάβει.

«Αρχικά δεν είχαμε πρόσβαση στο σύστημα, μέχρι και χάκερ καλέσαμε για να το ανοίξουμε», μας πληροφορεί ο νομικός Γιώργος Τράντας, μέλος του νέου Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, το οποίο έχει πλέον απορροφήσει το ΕΚΕΒΙ. «Το back up χάθηκε για μεγάλο διάστημα (σ.σ.: πιθανότατα από το περασμένο καλοκαίρι). Πλέον, η πρόσβαση είναι εφικτή, ωστόσο μεγάλο μέρος των αρχείων βρίσκονται στον ΟΣΔΕΛ και δεν γνωρίζουμε εάν μπορούμε να τα ανακτήσουμε. Ακόμα και σήμερα οι νέες καταχωρίσεις δεν αποτυπώνονται στην οθόνη και έτσι το κοινό δεν μπορεί να αντλήσει πληροφορίες». Για το θέμα έχουν ενημερωθεί ο διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης και η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών, καθώς πρόκειται για δημόσιο αγαθό. Πιθανότατα θα ζητηθεί και αστική ευθύνη. Το πρόβλημα που προέκυψε δεν αφήνει αδιάφορο και τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Π. Παναγιωτόπουλο, ο οποίος είναι πρόθυμος να διασφαλίσει με νομοθετική ρύθμιση τη λειτουργία της Βiblionet.

«Αυτή τη στιγμή εκτιμούμε το μέγεθος της ζημιάς, όπως αν έχουν κλαπεί ή χαθεί στοιχεία και σε ποια έκταση, εάν επίσης μπορούμε να τα ανασυγκροτήσουμε. Αναμένουμε την έκθεση πραγματογνωμοσύνης για να προχωρήσουμε αναλόγως», τονίζει ο Γ. Τράντας. «Συνεργαζόμαστε με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, που προσωρινά φιλοξενεί τη βάση δεδομένων, προκειμένου να έχουμε μια σαφή εικόνα της κατάστασης».

Mόλις το 1998 κατόρθωσε ο ελληνικός κόσμος του βιβλίου να καλύψει ένα έλλειμμα τεκμηρίωσης πολλών δεκαετιών, αποκτώντας μια ακμαία ηλεκτρονική βάση δεδομένων. Πλέον, στόχος του ΕΙΠ, όπως έχει υποσχεθεί ο πρόεδρός του Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, είναι η αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της Βiblionet και η ανάπτυξή της. Με την ψηφιοποίηση των βιβλίων που κυκλοφόρησαν πριν από το 1998 και τη συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη προκειμένου να εναρμονιστούν τα στοιχεία τους.

Παρή Σπίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου