Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2014

Χορεύοντας ένα δολοφονικό βαλς στην παλιά Θεσσαλονίκη


Το «Βαλς στην ομίχλη» ουσιαστικά πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που μας μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη στα τέλη του 19ου αιώνα. Η ηρωίδα του βιβλίου ζει στη δική μας εποχή και εργάζεται σ’ένα αρχείο εφημερίδων. Ξαφνικά, το αρχείο πιάνει φωτιά και για να γλιτώσει πηδά μέσα σε μια παλιά εφημερίδα κι έτσι βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη του 1899, όπου η Οθωμανική Αυτοκρατορία αντιμετωπίζει πλέον ζωτικά προβλήματα και απειλείται με τη διάλυσή της.
Η συμπρωτεύουσα παίζει καίριο ρόλο στην ανάπτυξη της πολιτικής της Υψηλής Πύλης στα Βαλκάνια, γι’ αυτό έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πλήθος μυστικών πρακτόρων που δουλεύουν για την ίδια, αλλά και για ομάδες Ελλήνων, Ρουμάνων και Βουλγάρων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η βουλγαρική Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση, (ΙΜRΟ, ΕΜΕΟ), που παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της πλοκής και σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία είχε αναπτύξει συγχρόνως στενή σχέση με τη Σερβία, καθώς το 1887 έλαβε τέσσερα εκατομμύρια  χρυσά φράγκα από τον κρατικό προϋπολογισμό της χώρας. Ο στόχος της όπως και των άλλων οργανώσεων δεν ήταν άλλος από το να σπείρει τη διχόνοια και να συμβάλλει στην κατάρρευση της κραταιής Αυτοκρατορίας.
Η έντονη παρουσία των ποικίλων εθνοτήτων στη συμπρωτεύουσα φανερώνει τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της, ο οποίος δυστυχώς πλέον τείνει να χαθεί. Στους δρόμους της θα έρθουμε σε επαφή με Εβραίους, Νεότουρκους, Οθωμανούς, Έλληνες, Βούλγαρους, Ντονμέδες, Φράγκους και άλλες πολλές φυλές και θρησκευτικές ομάδες, οι οποίες σύμφωνα με τα προστάγματα του εθνικισμού και του διαφωτισμού που είναι απόρροια της Γαλλικής Επανάστασης που ξεκίνησε το 1789, θέλουν να αποτάξουν τον Οθωμανικό ζυγό και να καρπωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη.

Η άρχουσα τάξη από τη μεριά της, μετά την ελληνική επανάσταση το 1821 και τις διάφορες επαναστατικές κινήσεις που έχουν σημειωθεί κατά τόπους, έχει καταλάβει ότι πρέπει να επιβληθεί στις εθνότητες και στους Νεότουρκους, ώστε να διατηρήσει τα κεκτημένα. Η μεγάλη διαφθορά που κυριαρχεί όμως μαζί με τον διακαή πόθο των υπόδουλων για ελευθερία, θα οδηγήσει δεκατέσσερα χρόνια αργότερα  στον πρώτο βαλκανικό πόλεμο, στην ανάδειξη του Μουσταφά Κεμάλ ως ρυθμιστή του Τουρκικού ζητήματος και εν τέλει στην εξαφάνιση των Οθωμανών και της Αυτοκρατορίας τους.
Σ’αυτή την ταραγμένη περίοδο θα ακολουθήσουμε τον Φρανκ Αμαντέους Μάγερ, ανιψιό του προξένου της Αυστρίας, και τη Σοφία Σιμώτα, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να αποδείξουν ότι ο Κίμων Περίδης , ο φερόμενος ως δολοφόνος του γνωστού επιχειρηματία και τοκογλύφου Αλή Σαράτσογλου, είναι αθώος. Θα καταφέρουν τελικά να αποδείξουν ότι ο Περίδης δεν είναι ένοχος ή θα βυθιστούν μες στα μυστικά της πόλης, η οποία μοιάζει –σύμφωνα με την πρώτη σελίδα του βιβλίου- με τη γνωστή σε όλους μας Γκόθαμ Σίτι;
Τη συνέχει της κριτικής μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου