Κυριακή, 17 Αυγούστου 2014

Μια παλιά μου συνέντευξη

Το Art Nouveau στηρίζει τους νέους δημιουργούς, συγγραφείς και ποιητές και εγκαινιάζει ένα project συνεντεύξεων μαζί τους έτσι ώστε να τους κάνει γνωστούς στους αναγνώστες του.
Την αρχή κάνει ο μόλις 19 ετών Μίνως που μόλις πρόσφατα έκανε την πένα του γνωστή στο ευρύ κοινό.
Το βιογραφικό του: Ο Μίνως-Αθανάσιος Καρυωτάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1994. Είναι φοιτητής του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Έχει πάρει μέρος σε πολλούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Μεγαλύτερη διάκριση αποτελεί το πρώτο βραβείο στον πέμπτο πανελλήνιο διαγωνισμό παραμυθιού που είχε διοργανωθεί από το περιοδικό Kids Fan.
Το μυθιστόρημα: «Μια σειρά από τρομαχτικά γεγονότα» είναι η πρώτη του μεγαλόπνοη συγγραφική προσπάθεια και μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν από τον ιστοχώρο των Εκδόσεων Σαίτα . Παράλληλα, διαθέτει και το ιστολόγιο: «Χίλιες και μία ιστορίες». Τέλος, έχει συμμετάσχει και στα συλλογικά ebooks: «Tweet_Stories – Λογοτεχνία σε 140 χαρακτήρες» (openbook.gr), «Το ταξίδι ενός χαρτονομίσματος», «Ένα ταξίδι… αλλιώς» (Εκδόσεις Σαΐτα).
Art Nouveau: Πως αποφάσισες Μίνω να ασχοληθείς με την συγγραφή;
Μίνως – Αθανάσιος Καρυωτάκης: Όλα ξεκίνησαν ουσιαστικά όταν κέρδισα στον πέμπτο πανελλήνιο διαγωνισμό παραμυθιού που είχε διοργανωθεί από το περιοδικό
Kids Fan. Αυτή η επιτυχία με παρακίνησε να ασχοληθώ εντατικότερα με τη συγγραφή, την οποία ανέκαθεν αγάπαγα.
Art Nouveau: Είχες από μικρός το συγγραφικό δαιμόνιο;
Μίνως – Αθανάσιος Καρυωτάκης: Δεν νομίζω. Απλά, από την ηλικία των δώδεκα ξεκίνησα να γράφω πολύ συχνά και να διαβάζω ακόμα συχνότερα. Η πολύ δουλειά μαζί με την αγάπη για το συγκεκριμένο αντικείμενο νομίζω πως με βοήθησαν να εξελιχθώ.
Art Nouveau: Πως αντιμετώπιζαν αυτή την ιδέα οι οικογένεια σου και οι κοντινοί σου άνθρωποι;
Μίνως – Αθανάσιος Καρυωτάκης: Οι γονείς μου ήταν πάντοτε ανοιχτοί άνθρωποι και τους ένοιαζε τα παιδιά τους να είναι χαρούμενα. Οι ίδιοι μας παρότρυναν να καταπιανόμαστε με όσα αγαπάμε πραγματικά. Νομίζω πως απ’ όταν άρχισα να ασχολούμαι με τη συγγραφή, οι γονείς μου το απολάμβαναν. Όσο για τους κοντινούς μου ανθρώπους, συχνά με πείραζαν και μου έλεγαν ότι αυτά που λες δεν γίνονται. Στα δεκαοχτώ μου τους απέδειξα ότι όλα μπορούν να συμβούν.
Art Nouveau: Ένιωσες ποτέ διαφορετικός κάνοντας αυτή την επιλογή;
Μίνως – Αθανάσιος Καρυωτάκης: Βεβαίως και νιώθεις διαφορετικός αν αποφασίσεις να φανερώσεις στον ευρύτερο κόσμο μια καλλιτεχνική κλίση που ενδέχεται να έχεις. Ο κόσμος στη χώρα μας ακόμα νομίζει ότι οι τέχνες αφορούν πάντα τους «κουλτουριάρηδες» και συχνά περιφρονούν όποιον ασχολείται μαζί τους.
Art Nouveau: Πώς αντιμετώπισαν οι συμμαθητές και οι φίλοι σου την αγάπη σου να συγγράφεις;
Μίνως – Αθανάσιος Καρυωτάκης: Οι συμμαθητές μου ήξεραν ότι ήθελα να γίνω συγγραφέας, αλλά νομίζω πως ποτέ τους δεν πίστευαν ότι θα μπορούσα να γίνω. Κάποιες φορές υπήρχε καζούρα, αλλά γενικότερα είμαι άνθρωπος που δεν δίνει δικαιώματα. Δεν το διατυμπάνιζα δηλαδή διαρκώς. Από την άλλη μεριά και οι φίλοι μου νομίζω πως δεν με πολυπίστευαν. Υπήρχαν και μερικοί βέβαια που
μου είχαν εμπιστοσύνη.
Art Nouveau: Μίνω πες μου τι πιστεύεις ότι συμβαίνει με αυτή τη νέα γενιά και έχει απομακρυνθεί τόσο πολύ από το βιβλίο;
Μίνως – Αθανάσιος Καρυωτάκης: Η νέα γενιά δεν ενδιαφέρεται για τις τέχνες και ειδικότερα για το βιβλίο. Ζούμε σε μια χώρα, όπου τα παιδιά μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος μαθαίνουν να μισούν τη λογοτεχνία. Παράλληλα, είναι σχεδόν ξεκάθαρο ότι όσο η εκάστοτε κυβέρνηση δεν επιθυμεί να ρίξει το βάρος της στην παιδεία και στην γαλούχηση των παιδιών, τότε το συγκεκριμένο πρόβλημα θα διογκώνεται.
Art Nouveau: Από τι αντλείς έμπνευση;
Μίνως – Αθανάσιος Καρυωτάκης: Από παντού. Η έμπνευση μπορεί να έρθει από ένα ωραίο βιβλίο, από μια εικόνα κατά τη διάρκεια της ημέρας, από μια αλλόκοτη είδηση κτλ. Εμπνέομαι απ’ ότι δω κατά τη διάρκεια της καθημερινότητάς μου και μου κινήσει το ενδιαφέρον.
Art Nouveau: Συγγραφικές επιρροές ελληνικές ή ξένες;
Μίνως – Αθανάσιος Καρυωτάκης: Νομίζω πως είναι ένα συνονθύλευμα. Υπάρχουν τόσο Έλληνες συγγραφείς που με έχουν επηρεάσει σημαντικά, όσο και ξένοι. Ίσως, οι επιρροές της ξένης λογοτεχνίας να είναι περισσότερες αν αναλογιστεί κανείς ότι διαβάζω κυρίως βιβλία που ανήκουν στον χώρο του φανταζί. Ο συγκεκριμένος χώρος δεν είχε γνωρίσει ποτέ ιδιαίτερη άνθιση στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν και αρκετά λογοτεχνικά διαμάντια Ελλήνων που έχουν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο είδος.
Art Nouveau: Ένα απόφθεγμα κάποιου συγγραφέα που θα ήθελες να μοιραστείς;
Μίνως – Αθανάσιος Καρυωτάκης: Ναι, το απόφθεγμα του μεγάλου
George Orwell: «Σημασία έχει να παραμείνεις άνθρωπος, όχι ζωντανός».

Art Nouveau: Ποιο είναι το αγαπημένο σου βιβλίο;
Μίνως – Αθανάσιος Καρυωτάκης: Σε προηγούμενη συνέντευξη που είχα παραχωρήσει, είχα αναφέρει ένα βιβλίο με κάποια επιφύλαξη. Σε εκείνη τη συνέντευξη νομίζω ότι έκανα εν τέλει λάθος. Αγαπημένη μου ιστορία και κατ’επέκταση βιβλίο είναι του συγγραφέα Ουάσινγκτον Ίρβινγκ : «Ο μύθος της κοιμισμένης κοιλάδας».
Art Nouveau: Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις σε αυτό τον δύσκολο χώρο της συγγραφής;
Μίνως – Αθανάσιος Καρυωτάκης: Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω ή όχι. Ο χρόνος θα δείξει αν τελικά μπορώ να σταθώ επάξια στον συγγραφικό κλάδο.
Art Nouveau: Tι κάνει έναν καλό συγγραφέα;
Μίνως – Αθανάσιος Καρυωτάκης: Νομίζω πως είναι δύσκολο να ορίσουμε τι ακριβώς σημαίνει καλός συγγραφέας. Πιστεύω πως ένας συγγραφέας πρέπει να προσπαθεί μέσα από τα γραπτά του να διεγείρει τη φαντασία του αναγνώστη, να τον διδάξει και να του προκαλέσει πολλαπλούς προβληματισμούς.
Art Nouveau: Συμβουλές για κάποιους που θέλουν να ασχοληθούν με τo αντικείμενο;
Μίνως – Αθανάσιος Καρυωτάκης: Απλά να αγαπάει τη συγγραφή, να έχει πίστη, υπομονή, να διαβάζει πολύ και να γράφει πολύ. Επίσης, θα πρέπει να ξέρει ότι δεν γράφουμε για να κερδίσουμε χρήματα, αλλά γιατί θέλουμε να επικοινωνήσουμε με τον αναγνώστη και να τον κάνουμε κοινωνό των προβληματισμών μας.
Art Nouveau: Τι θέματα θίγεις και αναπαράγεις μέσα από την πένα σου;
Μίνως – Αθανάσιος Καρυωτάκης: Θίγω κυρίως θέματα που μου προκαλούν εντύπωση. Μπορεί να ασχοληθώ από έναν ανεκπλήρωτο έρωτα μέχρι κάποιο μεταφυσικό γεγονός. Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη θεματολογία, αλλά για να πω τη αλήθεια, με τραβάνε τα αλλόκοτα-ανεξήγητα γεγονότα.
Art Nouveau: Ποιά η υπόθεση του βιβλίου «Μία σειρά από τρομαχτικά γεγονότα».
Μίνως – Αθανάσιος Καρυωτάκης: Το «Μια σειρά από τρομαχτικά γεγονότα» είναι ένα ιδιαίτερο έργο καθώς αφηγείται την αληθινή ιστορία ενός Άγγλου δημοσιογράφου, του Άρθουρ Μόρτιμερ, που μεταβαίνει στην Τρανσυλβανία με σκοπό να ερευνήσει την εξαφάνιση ενός φοιτητή ομοεθνή του. Έτσι, μπλέκεται σ’ένα κουβάρι από τρομαχτικά γεγονότα που καθορίζει εν τέλει την ίδια του τη ζωή. Το βιβλίο κυκλοφορεί δωρεάν αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή από τις Εκδόσεις Σαΐτα σε όλες τις δυνατές μορφές (
pdf, mobi,epub), σε εφαρμογή android, αλλά και για ΑΜΕΑ χάρις τη συμβολή του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
(
http://www.saitapublications.gr/2013/05/blog-post.html)
Art Nouveau: Τι πιστεύεις για τις εκδόσεις στην Ελλάδα;
Μίνως – Αθανάσιος Καρυωτάκης: Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Οι εκδοτικοί οίκοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να στηρίξουν νέους ανθρώπους. Παράλληλα, θεωρώ ότι δίνοντας περισσότερο βάρος στα εμπορικά βιβλία δεν βοηθάν στη διάδοση σημαντικών λογοτεχνικών έργων, ενώ και η αυτοέκδοση που κυριαρχεί στο χώρο λόγω της οικονομικής ανέχειας έχει οδηγήσει στην εμφάνιση αμέτρητων «συγγραφέων».

Art Nouveau: Θα έφευγες ποτέ στο εξωτερικό για μία καλύτερη ευκαιρία;
Μίνως – Αθανάσιος Καρυωτάκης: Όταν είχα κλείσει τα δεκαοχτώ μου χρόνια με είχε προσεγγίσει ένα Αμερικάνικο πρακτορείο, το οποίο μου είχε ζητήσει να γράψω ένα μυθιστόρημα στα Αγγλικά. Η πρόταση ήταν να πληρώσω περίπου 1.000$ και να αναλάβουν εξολοκλήρου όλη την έκδοση του βιβλίου, αλλά και την προώθησή του στην Αμερική. Τότε δεν είχα ακόμα την εμπειρία για να αντιληφθώ ότι το ποσό που μου ζήτησαν ήταν εξαιρετικό συνυπολογίζοντας όλα όσα προσέφεραν. Την πρόταση την απόρριψα, αλλά αν ερχόταν τώρα ίσως να έλεγα και ναι. Στην Ελλάδα πάμε από το κακό στο χειρότερο, αλλά τα Ελληνικά είναι η μητρική μου γλώσσα, οπότε θεωρώ χρέος μου να γράφω σ’αυτήν. Άλλωστε, είναι τόσο όμορφη και έχει αμέτρητες δυνατότητες. Ίσως φύγω κάποια στιγμή στο εξωτερικό για να εκπληρώσω ένα άλλο μου όνειρο, να γίνω πολεμικός ανταποκριτής.
Art Nouveau: Ένιωσες ποτέ ότι υστερείς ικανοτήτων λόγω της ηλικίας σου;
Μίνως – Αθανάσιος Καρυωτάκης: Μερικές φορές υπάρχει αυτό το συναίσθημα. Όταν όμως σκέφτομαι όλα όσα έχω πετύχει νιώθω ευλογημένος.
Art Nouveau: Συγγραφικά σχέδια για το μέλλον;
Μίνως – Αθανάσιος Καρυωτάκης: Τα συγγραφικά σχέδια δεν τελειώνουν ποτέ! Σε λίγους μήνες αναμένεται να κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Σαΐτα το νέο μου βιβλίο που αφηγείται την ρομαντική ιστορία του κρατερού πολέμαρχου Μοχάμεντ που αναζητεί την αθανασία. Συγχρόνως, γράφω ακόμα ένα μυθιστόρημα επικής φαντασίας.
Art Nouveau: Τι έχεις να ευχηθείς στους αναγνώστες του ArtNouveau;
Μίνως – Αθανάσιος Καρυωτάκης: Εύχομαι να είναι πάντα υγιείς, χαρούμενοι, ευτυχισμένοι και κυρίως ονειροπόλοι!

 Υ.Γ. Η συνέντευξη είχε δημοσιευτεί στις 19 Οκτωβρίου 2013 στο διαδικτυακό περιοδικό  Art Nouveau. Είχε δοθεί στον Ευγένιο Νταλιάνη προτού εκδοθεί «Το Λίκνο της Ζωής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου