Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014

Το σκοτεινό μυστικό και οι αυτόχειρες στρατιώτες


Ο Μπένετ Πάτσετ ζει στο Μέιν των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και διευθύνει ένα γνωστό εστιατόριο. Η αυτοκτονία του γιου του -πρώην στρατιωτικός στο Βόρειο Ιράκ- σε συνδυασμό με την κακή συμπεριφορά που φαίνεται να έχει ο πρώην φίλος του γιου του, Τζόελ Τομπάιας, απέναντι στην υπάλληλό του, Κάρεν Έμορι, θα τον αναγκάσουν να προσλάβει τον γνωστό ιδιωτικό ντεντέκτιβ Τσάρλι Πάρκερ. Ο Πάτσετ πιστεύει ότι ο γιος του δεν αυτοκτόνησε κι ότι για τον θάνατό του ευθύνεται κατά κάποιον τρόπο ο Τομπάιας. Ο Πάρκερ θα προσπαθήσει να ξετυλίξει το κουβάρι αυτής της φαινομενικά απλής υπόθεσης γνωρίζοντας συγχρόνως ότι τα σύνορα προς τα Καναδά είναι διάτρητα και διακινούνται λαθραία σημαντικές ποσότητες ναρκωτικών.
Έτσι, σιγά-σιγά ανακαλύπτει ότι η ομάδα των πρώην στρατιωτικών έχει στήσει τη δική της επιχείρηση λαθρεμπορίου. Δεν πουλάει όμως ναρκωτικά, αλλά κάτι πολύ παράξενο και μυστηριώδες, ενώ όσο περνάει ο καιρός μειώνεται ο αριθμός των μελών της, καθώς κάτι τους σκοτώνει…
Ο Ιρλανδός συγγραφέας, Τζον Κόνολι, σ’αυτό το έργο που φέρει τον τίτλο «Οι Ψιθυριστές» προσπαθεί να διεισδύσει βαθύτερα στα ενδόμυχα του χαρακτήρα που τον έκανε γνωστό. Ο Τσάρλι Πάρκερ δεν είναι ο τυπικός ιδιωτικός ντεντέκτιβ, αλλά ένας άνθρωπος που έχει μπλέξει στα δίχτυα της μοίρας και καλείται να αντιμετωπίσει κυρίως μεταφυσικές απειλές. Ο σκληρός χαρακτήρας του και οι τραυματικές εμπειρίες που έχει αποκομίσει τον βοηθούν να συμπεριφέρεται με ψυχραιμία όταν μπροστά στα μάτια του λαμβάνουν χώρα τρομαχτικά γεγονότα.
Ο «Δουβλινέζος που γράφει σαν Αμερικανός» σ’αυτό το δέκατο βιβλίο της σειράς του Τσάρλι Πάρκερ, δεν καταπιάνεται όμως μόνο με τον εσωτερικό κόσμο του κεντρικού χαρακτήρα, αλλά προσπαθεί μέσα από τις έντονες σκηνές δράσεις και το μυστήριο, που κατατρέχει το βιβλίο από την αρχή μέχρι το τέλος, να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρώην στρατιωτικοί που επιστρέφουν στην Αμερική.
psithiristes
Ο πρώτος μη-Αμερικανός συγγραφέας που κατάφερε να αποσπάσει το Βραβείο Σέιμους για το αστυνομικό του μυθιστόρημα με τον τίτλο «Κάθε Νεκρό Πράγμα», δείχνει να γνωρίζει πολύ καλά τη ψυχολογία των απόστρατων και την αντιμετώπιση που δέχονται από τα κρατικά όργανα. Έτσι, παρουσιάζεται λεπτομερειακά στον αναγνώστη το προσωπικό δράμα όλων εκείνων που κατέληξαν οικειοθελώς στην εμπόλεμη ζώνη ελπίζοντας να ζήσουν μια καλύτερη ζωή βοηθώντας παράλληλα οικονομικά τους οικείους τους.
Για να διαβάσετε τη συνέχεια του άρθρου πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου