Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2014

Τρία βιβλία για τα μνημόνια και την κρίση

Από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση έχουν γραφτεί κάμποσα βιβλία που καταπιάνονται με το συγκεκριμένο θέμα και τις προεκτάσεις του. Άλλοτε αλληγορικά με έντονες πινελιές φανταστικών στοιχείων κι άλλοτε βασιζόμενα αυστηρά κι αποκλειστικά σε έρευνες χρόνωνπροσπαθούν να δώσουν τη δική τους ερμηνεία για την οικονομική και κοινωνική παρακμή που βιώνει η χώρα μας. Σ’αυτό το άρθρο θα γίνει μια συνοπτική παρουσίαση τριών σχετικά πρόσφατων αναγνωσμάτων που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Το ημερολόγιο ενός ανέργου:
kasdaglis
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη και την επιμέλεια όπως και τα σχόλια που εμπεριέχει το βιβλίο τα έχει αναλάβει ο Χριστόφορος Κάσδαγλης. Η ύλη του έργου προέρχεται από τον ιστότοπο http://imerologioanergou.gr/, όπου εδώ και καιρό δημοσιεύονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα αληθινές ιστορίες απ’ όσους πολίτες βιώνουν στο πετσί τους την ανεργία.
Αυτό το πρωτότυπο πείραμα είχε ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2013 έχοντας σαν στόχο να δοθεί ένα βήμα έκφρασης στους ανέργους, ώστε να σπάσουν τη σιωπή τους και να πάψουν να νιώθουν ενοχές για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Ο Κάσδαγλης είναι εκείνος που διάβασε όλες τις ιστορίες που έχουν δημοσιευτεί επιλέγοντας τις πιο αντιπροσωπευτικές. Παράλληλα, στο πόνημα αναφέρεται και στη δική του περίοδο ανεργίας.
Μέσα από τις 156 ιστορίες παρουσιάζονται στα μάτια του αναγνώστη με ενάργεια όλες οι πτυχές της τωρινής οικονομικής κρίσης.
«Ο άνεργος δεν τους χρειάζεται, δεν είναι αποδοτικός, μοιάζει με τα πεταμένα φρέσκα φρούτα της χωματερής, που εγγυώνται την κερδοφόρο τιμή των υπολοίπων. Γιατί το φρούτο γι’ αυτούς δεν είναι μέσο διατροφής, αλλά κερδοφορίας».
Ταμείο Α(ν)εργίας:
tameioanergias
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης και είναι το πρώτο βιβλίο του Νίκου Γκαμαρλιά. Το «ταμείο» παρουσιάζει αρκετά κοινά σημεία με το παραπάνω βιβλίο, καθώς μέσω του κεντρικού χαρακτήρα, Πετράν, συνθέτεται ένα πολύτιμο παζλ με γλαφυρές εικόνες μιας Αθήνας που παραπαίει. Ναρκωτικά, πορείες, καταλήψεις, ακροδεξιά και ρατσισμός είναι μερικά από εκείνα τα υλικά που δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.
Ένα μείγμα όμως που δεν εκρήγνυται σε καμία των περιπτώσεων καταφέρνοντας να διατηρήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη χαρίζοντάς του μία ενδιαφέρουσα ιστορία, η οποία παίζει και με την έννοια της ελευθερίας. Κι έτσι γεννιέται το εύλογο ερώτημα: Μπορούμε να απελευθερωθούμε από το τέλμα στο οποίο έχουμε βυθιστεί;
Στον Δαίδαλο των Μνημονίων:
daidalos
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Οκτώ και συγγραφέας του είναι ο γνωστός δημοσιογράφος  Θάνος Δημάδης. Το συγκεκριμένο βιβλίο βασίζεται αποκλειστικά στη δημοσιογραφική έρευνα που έκανε ο Δημάδης όλα τα χρόνια που εργαζόταν στην Ουάσινγκτον ως ανταποκριτής από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και από τις Βρυξέλλες και τα ευρωπαϊκά όργανα που εμπλέκονται σ’αυτό το πολύπλοκο οικονομικό σχέδιο διάσωσης.
Μέσα στο έργο ο αναγνώστης θα βρει δηλώσεις από σημαντικούς αξιωματούχους και αναλυτές παγκοσμίου φήμης όπως ο Νόαμ Τσόμσκι και ο Όλι Ρεν. Θα διεισδύσει εις βάθος στη ζοφερή εκείνη περίοδο και ακολουθώντας τη ροή του πονήματος, συνάμα και τη προσωπική ματιά του συγγραφέα, θα αποκτήσει σφαιρικότερη γνώμη για όσα έλαβαν χώρα και σχετίζονται κυρίως με το οικονομικό πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου