Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015

Το σκοτεινό μυστικό του Τζον Ρέμπους


Ο Σκωτσέζος επιθεωρητής Τζον Ρέμπους επιστρέφει στην αστυνομία του Εδιμβούργου, έχοντας αυτή τη φορά χαμηλότερο βαθμό, καθώς προσφάτως είχε συνταξιοδοτηθεί και ουσιαστικά αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Μολαταύτα ο γνωστός επιθεωρητής αποφάσισε να αναστείλει τη συνταξιοδότηση και να ριχτεί για μια ακόμα φορά στους δρόμους.
Ο ίδιος θα κληθεί να συμμετάσχει στην εξιχνίαση ενός αλλόκοτου τροχαίου ατυχήματος, το οποίο θα συμπαρασύρει και το μυστήριο παρελθόν του κι όσα διαδραματίστηκαν στο ξεκίνημα της καριέρας του, τότε που ήταν αστυνομικός στο περίφημο τμήμα του Σάμερχολντ.
Εκεί, σύμφωνα με τον Μάλκολμ Φοξ, επικεφαλής αξιωματικός στην υπόθεση του εν λόγου τμήματος, οι εκπρόσωποι του νόμου χρησιμοποιούσαν άνομες πρακτικές για να εκμαιεύσουν πληροφορίες και να κλείσουν υποθέσεις. Το κωδικό όνομα αυτών ήταν «Οι Άγιοι της Σκιώδους Βίβλου». Θα φανερώσει ο Ρέμπους στο Φοξ την αλήθεια για τα γεγονότα του Σάμερχολντ; Είναι τελικά ο ίδιος άγιος ή αμαρτωλός; Και τι σχέση μπορεί να έχει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας με το αλλόκοτο τροχαίο και το παρελθόν του ιδιόρρυθμου επιθεωρητή;
Στο «Άγιος ή αμαρτωλός» ο Ίαν Ράνκιν, συγγραφέας με τα περισσότερα βιβλία ταυτόχρονα στη λίστα των μπεστ σέλερ, χρησιμοποιεί για μια ακόμα φορά την πόλη του Εδιμβούργου για να αναδείξει με ενάργεια την περίπλοκη ψυχοσύνθεση του Τζον Ρέμπους. Γίνεται μία εμβάθυνση στο σκοτεινό παρελθόν του, με στόχο να σκιαγραφηθεί καλύτερα ο χαρακτήρας του. Να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις στους αναγνώστες σχετικά με το υπόβαθρο και τις εμπειρίες του. Αυτές, ουσιαστικά ευθύνονται για την αντιηρωική συμπεριφορά που παρουσιάζει σε όλα τα βιβλία που τον έχουν ως κεντρικό χαρακτήρα.

Παράλληλα, ο Σκωτσέζος συγγραφέας χρησιμοποιεί ένα ακόμα συχνό χαρακτηριστικό της πένας του. Στα βιβλία του συνδυάζει την αστυνομική πλοκή με την πολιτική και την κοινωνική πραγματικότητα. Τούτη τη φορά γίνεται μια εκτενής αναφορά στο πρόσφατο δημοψήφισμαπου έλαβε χώρα στη Σκωτία. Καθ’όλη τη διάρκεια του βιβλίου παρουσιάζονται εντέχνως οι διάφορες εντάσεις και το σχεδόν φιλοπολεμικό κλίμα που υπάρχει ανάμεσα σε όσους υποστηρίζουν την ανεξαρτητοποίηση και σε όσους επιμένουν στη συνέχεια της συμπόρευσης με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το συγκεκριμένο πολιτικό σκηνικό όμως δεν εξυπηρετεί μονάχα την ανάδειξη της έκρυθμης πολιτικής κατάστασης, αλλά μπλέκεται με μαεστρία στην πλοκή του βιβλίου δίνοντας επιπρόσθετους προβληματισμούς στον αναγνώστη. Μήπως το σκάλισμα του παρελθόντος του επιθεωρητή γίνεται μόνο και μόνο για να πληγεί το πρόσωπο της Καμπάνιας του «Όχι», που εμπλέκεται στα γεγονότα του Σάμερχολντ;
Όλα αυτά τα ερωτήματα μπερδεύουν τον αναγνώστη οδηγώντας τον διαρκώς σε διάφορα λανθασμένα συμπεράσματα. Στο τέλος μάλιστα όταν αποκαλύπτεται ο δολοφόνος προκαλείται έντονη έκπληξη, επαναφέροντας έναν ακόμα προβληματισμό στον νου του αναγνώστη: Είναι τελικά ο Ρέμπους και κατ’επέκταση οι αστυνομικοί που του μοιάζουν άγιοι ή αμαρτωλοί;
agiosiamartolos
Το «Άγιος ή αμαρτωλός;» του Ίαν Ράνκιν είναι ένα βιβλίο που πετυχαίνει να προβληματίσει. Θέτει αμέτρητα ερωτήματα, ενώ η έντονη δράση με τις λεπτομερειακές περιγραφές δίνουν την αίσθηση ότι παίρνεις κι εσύ μέρος στο έργο. Το μυστήριο που πλανάται στην ατμόσφαιρα και κυρίως το σκοτάδι που καλύπτει το παρελθόν του κεντρικού χαρακτήρα είναι ένα από τα ατού του βιβλίου.
Σίγουρα δεν είναι το καλύτερο αστυνομικό βιβλίο του πασίγνωστου Σκωτσέζου συγγραφέα, ωστόσο θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα. Η απλή γλώσσα και τα έντονα διαλογικά μέρη το καθιστούν ευανάγνωστο.Αν είστε λάτρης του Ρέμπους είναι η κατάλληλη ευκαιρία να κάνετε μια βουτιά στο ξεκίνημα της καριέρας του γνωρίζοντας όλα εκείνα τα γεγονότα που δημιούργησαν την περίπλοκη αυτή προσωπικότητα. Αν πάλι δεν ανήκετε στους λάτρεις του είδους, ίσως αποτελέσει το εφαλτήριο για να «κολλήσετε» με την ιδιόμορφη γραφή του Ράνκιν.
Το βιβλίο κοστίζει 14,94 € και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου