Τρίτη, 9 Ιουνίου 2015

Έξι ιστορίες τρομαχτικών στοιχειών


«Όπου δεν υπάρχει φαντασία, δεν υπάρχει τρόμος», είχε πει ο Σερ Άρθουν Κόναν Ντόυλ δια στόματος του πασίγνωστου δημιουργήματός του, Σέρλοκ Χολμς. Έτσι, ο ίδιος στην ανθολογία που φέρει τον τίτλο «Κλασικές Ιστορίες Φαντασμάτων από τη Βικτωριανή Εποχή» και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αίολος, πλάθει μία ιστορία που ξεχειλίζει από φαντασία και λαμβάνει χώρα στους Πόλους. Το καράβι που φέρνει το όνομα «Πολικός Αστέρας» βρίσκεται εγκλωβισμένο ανάμεσα στους πάγους. Γιατί ο «Πολικός Αστέρας» παραμένει εγκλωβισμένος; Μήπως ο παγετώνας αποτελεί καταφύγιο επικίνδυνων στοιχειών;
Ένα παρόμοιο φάντασμα δημιουργεί και ο συγγραφέας Σέρινταν Λε Φανού στο πρώτο διήγημα του βιβλίου, «Η διαθήκη του γαιοκτήμονα Τόμπι», όπου μια κληρονομιά οδηγεί στη ρήξη δύο αδερφών και στα μεταφυσικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο σπίτι του μικρότερου. Παράλληλα, ο Χιούμ Νίσμπετ με «Το στοιχειωμένο αγρόκτημα» μας φανερώνει τις στέπες της Αυστραλίας και τον κόσμο των αιμοδιψών στοιχειών, που αναγκάζεται να βιώσει ο κατάδικος της ιστορίας, καθώς αναζητεί τον δρόμο προς την ελευθερία του.
Επίσης, στο συγκεκριμένο βιβλίο γινόμαστε κοινωνοί και μιας πιο διασκεδαστικής αποτύπωσης του κόσμου των φαντασμάτων μέσα από τη ματιά του Ρίτσαρντ Μίντλετον στο «Το πλοίο φάντασμα», όπου η εμφάνιση του στοιχειωμένου καραβιού προκαλεί ατελείωτα γλέντια με άφθονο αλκοόλ για τα τοπικά και φιλήσυχα στοιχειά. Τέλος, ο Προσπέρ Μεριμέ και ο Πέρσεβαλ Λάντον στα «Το όραμα του Καρόλου ΙΑ΄» και «Το αβαείο του Θέρνλεϊ» αντίστοιχα, μας ξεναγούν σε στοιχειωμένα κάστρα και πύργους, όπου το παραφυσικό στοιχείο θέλει να αποτρελάνει τους ιδιοκτήτες τους. Θα τα καταφέρει άραγε;

Οι έξι ιστορίες φαντασμάτων αυτού του βιβλίουδιαδραματίζονται στη βικτωριανή εποχή και καταπιάνονται με το είδος του μεταφυσικού τρόμου. Έχουν γραφτεί σε μια εποχή που η λογοτεχνία του τρόμου βρισκόταν στο απόγειό της. Είχε εμφανιστεί ήδη ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε το 1830 και πολλοί από τους συγγραφείς που έμελλε να σφραγίσουν το είδος όπως ο Τζον Πολιντόρι και η Μαίρη Σέλεϊ.
Ουσιαστικά μιλάμε για «κλασσικές» ιστορίες τρόμου, που μοιάζουν με παραμύθια. Όπως είθισται, έχουν ένα λιτό, κατανοητό ύφος και βρίθουν από φαντασία. Επιπλέον, βλέπουμε να αναδεικνύονται διαχρονικές προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες για όλα εκείνα που ο άνθρωπος αδυνατεί να εξηγήσει.
Ο Θωμάς Μαστακούρης έχει αναλάβει τη μετάφραση των διηγημάτων και τη δημιουργία της ανθολογίας. Κατάφερε να συνθέσει ένα βιβλίο, που παρά το πάντρεμα έξι ξεχωριστών λογοτεχνικών φωνών, είναι ευανάγνωστο, ευφυέστατο και καλεί τον αναγνώστη να βυθιστεί μέσα του για να αναμετρηθεί με τα στοιχειά.
Οι αναγνώστες που αγαπούν το είδος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μαγευτούν από το βιβλίο, ενώ όσοι το κοιτούν με δυσπιστία, θα πρέπει να ξέρουν ότι αγοράζοντας το «Κλασικές Ιστορίες Φαντασμάτων από τη Βικτωριανή Εποχή» θα γνωρίσουν καινούριους κόσμους, που σίγουρα δεν είναι πολύ διαφορετικοί από τον δικό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου