Τρίτη, 29 Μαρτίου 2016

Οι 17 αποχρώσεις του Τζον Ρέμπους

Ο γνωστός συγγραφέας, Ίαν Ράνκιν, φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον Τζον Ρέμπους, τον ήρωα που έμελλε να τον οδηγήσει στο πάνθεον των κορυφαίων της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας. Ωστόσο, αυτή τη φορά η επιστροφή του ιδιόρρυθμου αστυνομικού δεν γίνεται μέσω ενός μυθιστορήματος και μιας μεγάλης περιπέτειας, ως συνήθως, αλλά μέσα από την παρουσίαση 17 αυτοτελών ιστοριών.

Τα διηγήματα του βιβλίου αρχίζουν από το ξεκίνημα της καριέρας του σκωτσέζου αστυνομικού. Το πρώτο, «Ξοφλημένος», θυμίζει έντονα στη θεματολογία του  το μυθιστορήματος «Άγιος ή αμαρτωλός;» και καταπιάνεται ουσιαστικά με τους Αγίους της Σκιώδους Βίβλου, την περίοδο των νεανικών χρόνων του Ρέμπους στην Υπηρεσία, όπου η ομάδα του δεν χρησιμοποιούσε τις ενδεδειγμένες από τον νόμο πρακτικές για να οδηγήσει στη δικαιοσύνη εν δυνάμει παραβάτες του νόμου.

Παράλληλα, στην ιστορία με τίτλο «Μια καλή θηλιά» καλείται να ερευνήσει μια φερόμενη ως αυτοκτονία κατά τη διάρκεια ενός θεατρικού έργου μιας ομάδας. Ο ηθοποιός, που είναι το θύμα, συνδέεται με μια κοπέλα. Αυτή η σχέση θα αποτελέσει το στοιχείο που θα τον οδηγήσει στην εξιχνίαση τους εγκλήματος πάθους, ενώ στην «Κυριακή» παρουσιάζεται μια πιο ανθρώπινη πλευρά του αστυνομικού. Βρίσκεται στο σπίτι του, καθώς είναι μέρα ανάπαυλας και θυμάται μια συγκεκριμένη υπόθεση που αποδεικνύεται ότι τον ταλανίζει τόσο ώστε να πυροδοτεί αντίστοιχες πικρές αναμνήσεις από το παρελθόν.

Και στις 17 ιστορίες του βιβλίου «Φάκελος Ρέμπους οι άγνωστες υποθέσεις», πέρα από τον ιδιόρρυθμο αστυνομικό, πρωταγωνιστικό ρόλο έχει και το Εδιμβούργο. Μέσα από την ανάδειξη του αινιγματικού χαρακτήρα του αστυνομικού θα μπορούσε να λεχθεί ότι σκιαγραφείται και η ψυχοσύνθεση της πόλης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στο τελευταίο κεφάλαιο του συγκεκριμένου έργου ο Ράνκιν αναφέρεται αναλυτικά στη σύλληψη της φιγούρας του Τζον Ρέμπους και την αγάπη του για την πόλη, που τον ενέπνευσε να φτάσει στη λογοτεχνική καταξίωση. Ο ίδιος, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«…Ως θέμα η πόλη φαίνεται να είναι ανεξάντλητη. Στο κάτω κάτω είναι μία πόλη από λέξεις. Σε ποιο άλλο μέρος του κόσμου θα βρίσκατε τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό να έχει πάρει το όνομά του από ένα μυθιστόρημα (Γουέιβερλι) και ένα τεράστιο οικοδόμημα στο κέντρο της πόλης να είναι αφιερωμένο στον συγγραφέα αυτού του έργου…».

Εν ολίγοις, το «Φάκελος Ρέμπους οι άγνωστες υποθέσεις» πρόκειται για ένα έργο αφιερωμένο στον Τζον Ρέμπους και στο Εδιμβούργο. Ο αναγνώστης στις περίπου 500 σελίδες του έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει εις βάθος τον ίδιο τον δημιουργό, το δημιούργημά του, αλλά και την πρωτεύουσα της Σκωτίας. Ενδείκνυται για όλους όσους είναι θαυμαστές του συγγραφέα, αλλά και για εκείνους που θέλουν να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με το έργο του.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου