Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016

Οι τιμές των βιβλίων στο Μάντσεστερ

Εδώ και κάποιες μέρες, βρίσκομαι στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο Μάντσεστερ λόγω πασχαλινών διακοπών. Με αφορμή την επίσκεψή μου στην ενδιαφέρουσα πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου, επισκέφτηκα αρκετά βιβλιοπωλεία και μπορώ να πω πως εντυπωσιάστηκα από την ποικιλία καθώς και από τις τιμές. Δεν ξέρω εις βάθος το καθεστώς που επικρατεί στην Αγγλία, αλλά είναι γεγονός ότι τα βιβλία έχουν γενικότερα χαμηλότερες τιμές από εκείνα στην Ελλάδα, ενώ κυκλοφορούν κάποιοι τίτλοι και σε ορισμένα μεγάλα σούπερ-μάρκετ, τα οποία θυμίζουν περισσότερο πολυκαταστήματα παρά σούπερ-μάρκετ. Σ' ένα τέτοιο μαγαζί βρήκα το καινούριο έργο του Τζον Κόνολι, "A Time of Torment", το οποίο δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα στη χώρα μας. Μαζί του υπήρχε και το "Κάθε νεκρό πράγμα", το πρώτο έργο του συγγραφέα με πρωταγωνιστή τον ντέντεκτιβ Τσάρλι Πάρκερ. Η συσκευασία των δύο βιβλίων κόστιζε 8 λίρες. Το πρώτο έργο είναι πιο προσεγμένη έκδοση με σκληρόδετο εξώφυλλο, ενώ το δεύτερο θυμίζει πολύ τις ελληνικές εκδόσεις από τον εκδοτικό οίκο Bell (μπορείτε και τα δύο βιβλία στην παρακάτω φωτογραφία).
Επειδή όμως δεν πρέπει να δημιουργηθούν λάθος εντυπώσεις, όσον αφορά τη διαφορά τιμών συγκριτικά με την Ελλάδα, οφείλω να τονίσω ότι οι ελληνικοί εκδοτικοί χρησιμοποιούν ποιοτικότερο χαρτί κι επομένως παράγουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Εδώ, οι περισσότερες εκδόσεις έχουν ένα χαρτί, το οποίο είναι λίγο καλύτερο σε αντοχή και σε υφή από το εφημεριδόχαρτο. Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους, που μπορείς να βρεις πρόσφατους τίτλους σε αρκετά χαμηλή τιμή. Επί παραδείγματι ένα κεντρικό βιβλιοπωλείο προσέφερε στη μισή τιμή το καινούριο βιβλίο του Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ (Τζ. Κ. Ρόουλινγκ), "Career of Evil". Επιπλέον, στο ίδιο κατάστημα βρήκα να πωλούνται έναντι μιας λίρας αντίτυπα της σειράς Αρτέμης Φάουλ και το 4ο βιβλίο από τη σειρά Έραγοκν, "Η Κληρονομιά".
Πέρα από τις τιμές είναι πιο λειτουργικό και το στήσιμο των βιβλιοπωλείων. Υπάρχουν καναπέδες, πολυθρόνες και καρέκλες στο εσωτερικό τους, ώστε ο εν δυνάμει πελάτης να μπορέσει να ξεφυλλίσει με την ησυχία του τα βιβλία που τον ενδιαφέρουν και στη συνέχεια να προσέλθει στο ταμείο. Ορισμένα βιβλιοπωλεία διαθέτουν και καφετερία, όπου μπορεί ο πελάτης να απολαύσει τον καφέ και το ρόφημά του μετά την πολύωρη αναζήτησή του.
Κλείνοντας, νομίζω πως τα βιβλιοπωλεία του Μάντσεστερ είναι πιο έξυπνα στημένα από τα αντίστοιχα ελληνικά, παρέχουν στον μελλοντικό πελάτη περισσότερες δυνατότητες και τίτλους σε πολύ χαμηλές τιμές, κάτι το οποίο θα αργήσει να συμβεί στην Ελλάδα λόγω της έλλειψης συστηματικών αναγνωστών και των μη βιβλιοφιλικών μέτρων που προωθούνται τα τελευταία χρόνια από τις εκάστοτε κυβερνήσεις της χώρας. Επομένως, αν βρεθείτε στην Αγγλία, περάστε από μερικά βιβλιοπωλεία. Νομίζω πως η εμπειρία θα είναι αξέχαστη!

1 σχόλιο:

  1. Μην συγκρίνεις ανόμοιες αγορές. Το βιβλίο στην Αγγλία τυπώνεται σε εκατονταπλάσιο τιράζ από ό, τι στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή